veranderen


Op het moment dat ik moest gaan nadenken over een aansprekende korte en krachtige tekst voor mijn website bekroop mij het gevoel van onzekerheid. Een gevoel wat bijna iedereen wel herkent als je gevraagd wordt om iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt of wat je moeilijk, lastig of spannend vindt. Vraag het een kind van 4 of 5 en die begint gelijk alles wat bij hem/haar op komt op te sommen zonder schaamte of andere belemmerende en beperkende gedachten. Helaas voor ons volwassenen met al de door de jaren heen opgelegde regels en condities hebben deze onbevangenheid verloren. Ons programma zal eerder zijn ‘ik kan het niet’ dan ‘ik ga het eens proberen’. Of veranderen of anders willen is een verlangen, maar de obstakels die van te voren al worden opgeworpen zijn vaak niet te overzien. Dus beginnen we er maar niet aan. Zonde!

Mijn ervaring is dat als je door de zure appel heen bijt, de zoete smaak van verandering absoluut de moeite waard is. Belangrijk bij verandering is het realiseren dat verandering bij ons leven hoort, en de meeste veranderingen onopgemerkt danwel automatisch gaan. We denken er niet bij na. Pas als we er over na gaan denken komen emoties/gevoelens naar boven die ons vaak beletten het tij voor onszelf te keren. We blijven ons gedragen zoals we deden met als gevolg vaak een leeg, onvervuld gevoel. Er mist iets, maar wat. Dit is voor ieder mens weer anders. Daarom gebruik ik mijn eigen wijze van counsellen, coachen en trainen. Overigens een wijze die ik ook bij mijn interimopdrachten inzet omdat verandering binnen organisaties eigenlijk net zo te keren is als verandering bij individuen. Het gaat in eerste instantie om contact, verbinding krijgen om middels inzichten de verandering te realiseren.

En ja, nu zal ik er toch echt aan moeten geloven om iets positiefs over mijzelf te schrijven zodat je bij het lezen van deze tekst denkt: daar zou ik wel baat bij kunnen hebben, dit zou mij verder kunnen helpen, simpelweg omdat het al aanwezig is in mij maar nog niet zichtbaar. Door mijn jarenlange ervaring, maar vooral ook wie ik ben en hoe ik werk, weet ik snel tot de kern te komen en de vraag achter de vraag boven tafel te krijgen. Dit doe ik op een visuele manier waardoor je snel de verbanden ziet en inzichten krijgt in je gedachten, gevoelens, gedrag en het gevolg daarvan. Je doet het meeste zelf, met behulp van werkvormen die ik afstem per individu. Geen standaard materiaal, maar maatwerk. Dit zullen we bespreken tijdens de intake. Wil je hier meer over weten, neem contact met me op en ik vertel je graag over hoe ik werk en of ik iets voor je kan betekenen.


Caren Reinoud

Voor organisatievraagstukken geldt uiteraard hetzelfde als voor de individuele vraagstukken die bij mij terecht komen. Ik zal niet snel

vinden dat iets te moeilijk of te lastig is gezien mijn grote positieve aard. Het gaat er uiteindelijk om dat de organisatie mij een bijdrage ziet leveren aan de resultaten die zij voor ogen hebben en mij een rol willen geven waarbij ik vanuit mijn persoonlijke kracht veel kan toevoegen. Ook hierbij geldt dat een persoonlijke nadere kennismaking al snel veel duidelijk maakt. Belangrijk is dat er een klik is en we met elkaar kunnen samenwerken.