Veranderen

Op het moment dat ik moest gaan nadenken over een aansprekende korte tekst voor een website bekroop mij het gevoel van onzekerheid. Een gevoel wat iedereen wel herkent als je gevraagd wordt iets te doen wat je nog nooit gedaan hebt, spannend of lastig vindt.

Vraag het een kind van 3 of 4 om iets nieuws te doen en hij/zij springt op en begint gelijk alles op te sommen wat bij hem/haar op popt zonder schaamte of belemmerende en beperkende gedachten. Helaas voor ons volwassenen met de door de jaren heen opgelegde regels en condities hebben deze onbevangenheid verloren. Of door de van te voren opgeworpen obstakels (gedachten) zijn de gevolgen niet te overzien en dus beginnen we er niet aan. Zonde!

Mijn ervaring is dat als je door de zure appel heen bijt, de zoete smaak van verandering absoluut de moeite waard is. Belangrijk bij verandering is het realiseren dat verandering bij ons leven op deze aardbol hoort. De meeste veranderingen gaan onopgemerkt en automatisch. Pas als we er over na gaan denken komen emoties/gevoelens naar boven die ons vaak beletten het tij voor onszelf te keren. We blijven ons gedragen zoals we deden met als gevolg vaak een leeg, onvervuld gevoel. Er mist iets, maar wat? Dit is voor ieder mens weer anders. Daarom gebruik ik mijn eigen wijze van counsellen, coachen en trainen. Overigens een wijze die ik ook bij mijn interim opdrachten inzet. First connect and then act! Het gaat in eerste instantie om contact, verbinding krijgen om middels inzichten, de beweging tot stand te brengen en de verandering te realiseren.

En ja, nu zal ik toch echt aan moeten geloven om iets positiefs over mijzelf te schrijven en je bij het lezen van deze tekst denkt : daar zou ik zomaar baat bij kunnen hebben, dit zou mij verder kunnen helpen, simpelweg omdat het al aanwezig is in mijn maar nog niet zichtbaar.

Door mijn jarenlange ervaring in het HR speelveld, maar vooral ook wie ik ben en hoe ik werk, weet ik snel tot de kern te komen en de vraag achter de vraag boven tafel te krijgen. Dit doe ik op een visuele manier waardoor je snel de verbanden ziet en inzichten krijgt in je gedachten, gevoelens, gedrag en gevolgen daarvan. Dit betreft individuele vraagstukken.

Voor de organisatievraagstukken geldt hetzelfde als voor de individuele vraagstukken die op mijn pad komen. Ik zal niet snel iets moeilijk of lastig vinden. Dit heeft grotendeels te maken met mijn positieve karakter. Het gaat er om dat de organisatie mij een bijdrage ziet leveren aan de resultaten die zij voor ogen hebben. Een persoonlijke nadere kennismaking maakt dit vaak snel duidelijk. Belangrijk is dat er een klik is en we met elkaar kunnen samenwerken.


Caren Reinoud